Harnas

Als je eens kijkt hoe een mens veranderen kan tijdens zijn leven, hoeveel veranderingen hij of zij ondergaat.

Voorheen dronk ik één a twee keer in de week een aantal wijntjes en biertjes. Daar ben ik radicaal mee gestopt. Waarom? Het had iets te maken met mijn energieniveau, dat was gedaald tot nabij het absolute minimum. Ik sjokte door de dagen als iemand die langzaam maar zeker naar het schavot toe sjokt. Er moest iets gebeuren en het zou niet vanzelf gaan.

Mijn eetpatroon heb ik ook maar meteen omgegooid. Vanaf nu koolhydraatarm voedsel. Bijna geen aardappelen meer en weinig brood. Maar wel salades, vis en kip en tussendoor wortelen en een eitje, een handje nootjes. Alles wat erin gaat moet verwerkt worden en verbrand. De juiste brandstof moest de motor schoner en efficiënter laten draaien.

Langzaamaan, na ongeveer zes weken, begon ik wat te voelen. Ik viel een aantal kilo’s af en genereerde net genoeg energie om de dag voortaan te beginnen met oefeningen. In de computerkamer op een handdoek doe ik tegenwoordig grondoefeningen, en een paar rek- en strekoefeningen rechtop. Daarbij zet ik Bach op. Bach brengt me harmonieus aan de gang. Ik kijk geen journaal, geen mobiel, nee puffend en hijgend onderga ik Bach.

Warm van de oefeningen, stap ik daarna onder de douch. En ik douch koud af. Het koud afdouchen is erbij gekomen. Voorheen kon ik het niet. Nu wel. Het geheim is om het gewoon te doen. Naar voren stappen en daar ongeveer een halve minuut blijven. Je mag erbij gillen en spartelen, als je maar blijft staan. Op het moment dat het niet gaat ben je blijkbaar net niet sterk genoeg. De echte beloning komt er pas na. De verkwikking is optimaal. Onlangs las ik, dat het ook fysiek goed voor je is. Dus niet alleen voor de geest. Niet alleen voor de overwinning.

Geen giftige stoffen (alcohol) meer innemen, gezonde voeding, beweging, en het koud afdouchen is een goed begin. Toch dekt het de lading niet volledig. Een mens heeft meer nodig. We zijn geen dieren.

Ik speelde al gitaar. Daar ben ik twee jaar geleden mee begonnen en dat is een prima zet geweest. Met muziek klooien is een echte openbaring, er een beetje bij zingen maakt het compleet. Ook was ik met tennis begonnen en dat doe ik nog steeds. Een nieuwe sport geeft je een bepaalde drive en is goed voor lijf en leden. Maar er ontbrak het en ander.

Ik ben meer gaan lezen. En niet alleen literatuur. Het lezen gaat trouwens tegenwoordig makkelijker en sneller dan eerst. Ik kan het ook langer volhouden. Bij toeval las ik over de vrijmetselarij, een genootschap van vrijdenkers, mensen die in onderling verband aan zichzelf werken. Er was een open dag in de buurt. Daar ben ik heen gegaan. Het sprak me enorm aan wat ik daar zag en ik heb me aangemeld om erbij te komen. Wie weet wat het zal brengen.

Als voorlopige laatste stap, ben ik me gaan interesseren voor mediteren. Ik las dat meditatie positieve effecten heeft op je concentratievermogen en je innerlijke rust brengt. Daar is niets zweverigs aan. Studenten presteren aantoonbaar beter door meditatie. Misschien moet ik me, in dat opzicht, als een student gedragen.

Na drie maanden van aanpassingen in levensstijl, ben ik zeven kilo afgevallen en heb meer energie. De veranderingen voltrekken zich langzaam en zullen hopelijk nog lang voortduren. Veranderen is noodzakelijk, veranderen is een vorm van vrijheid. Oude gewoonten gaan op den duur knellen, als een harnas.

Reageer

Gerelateerde artikelen